Thursday 24 September 2009

Το επιχείρημα της πολιτικής ρευστότητας

Εργάζομαι περίπου 8 ώρες κατά μέσο όρο καθημερινά και επιστρέφω στο σπίτι κατάκοπος. Εβδομαδιαίως, περίπου 40 ώρες.

Ο κύριος Καραμανλής πόσο εργάζεται; Υποθέτω, το πολύ 10 με 12 ώρες κατά μέσο καθημερινά. Αν υποθέσουμε ότι εργάζεται και τα Σάββατα, υπολογίζεται ότι εργάζεται 6 x 12 = 72 ώρες το πολύ κάθε βδομάδα, σχεδόν το διπλάσιο απ’ ότι εγώ.

Ας υποθέσουμε ότι ο κύριος Καραμανλής είναι δύο φορές πιο αποδοτικός από μένα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η εβδομαδιαία και κατά συνέπεια η εν γένει αποδοτικότητα του κυρίου Καραμανλή είναι τετραπλάσια από τη δική μου.

Αν ο κύριος Καραμανλής είναι μόνον 4 φορές πιο αποδοτικός από εμένα, τότε τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο πιο κατάλληλο πρωθυπουργό από εμένα; Τέσσερις τύποι σαν και μένα θα μπορούσαν άνετα να κάνουν τη δουλειά του.

Μήπως, οι ηγετικές του ικανότητες; Όμως, στην καριέρα μου έχω συναντήσει ανθρώπους που ήταν αληθινοί ηγέτες. Που χτυπούσαν τη γροθιά στο τραπέζι και οι υπόλοιποι στέκονταν προσοχή. Όχι επειδή φοβόντουσαν ότι η επόμενη γροθιά θα ήταν στο πρόσωπό τους, αλλά επειδή διαισθάνονταν ότι ο ηγέτης τους κατεύθυνε σωστά. Όμως, ούτε κι αυτοί έγιναν πρωθυπουργοί.

Τότε γιατί ο κύριος Καραμανλής είναι πρωθυπουργός; Μήπως επειδή αγαπά την Ελλάδα σε υπέρμετρο βαθμό και θυσιάζεται γι’ αυτήν; Μα, δεν τον άκουσα ποτέ να λέει ότι είναι έτοιμος να δώσει τη ζωή του για την Ελλάδα. Ούτε για την οικογένειά του. Ούτε για την πίστη μας, την ορθοδοξία. Άκουσα, όμως, έναν ξυλουργό, πατέρα πιλότου της πολεμικής μας αεροπορίας να λέει τέτοια.

Σε καλό του. Τελικά γιατί είναι πρωθυπουργός; Μην είναι το ταλέντο του; Μην είναι το επώνυμό του; Μην είναι συνδυασμός όλων των παραπάνω; Δε μπορώ να βγάλω συμπέρασμα.

Ίσως ο κύριος Παπανδρέου να είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ίσως, παρ’ όλο που έχει ανατραφεί με αμερικανικές αρχές από τη μητέρα του και παρ’ όλο που έχει ανατραφεί με ελληνοπολωνικές αρχές από τον πατέρα του, ίσως να είναι πιο πατριώτης από πολλούς αμιγείς Έλληνες.

Όμως ούτε κι αυτός διέρρηξε τα ιμάτιά του για την Ελλάδα. Ούτε κι αυτός ζει και αναπνέει για την Ελλάδα. Ούτε κι αυτός έχει μικρότερη φορολογική δήλωση από μένα. Αλήθεια, βγήκε ποτέ στο στίβο της ζωής να ψάξει για δουλειά;

Ποιός γνωρίζει (από μνήμης) να ονοματίσει τον πρωθυπουργό της Ελβετίας τώρα; Φοβάμαι, μόνο κάποιοι από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ποιός γνωρίζει ότι η Ελβετία είναι ένα πλούσιο, δημοκρατικό κράτος δικαίου, όπου ο μισός πληθυσμός της γης εκτιμά και στο οποίο ίσως θα ήθελε να ζει. Μα, σχεδόν όλοι. Τί αντίθεση. Τί ασήμαντος που είναι ο πρωθυπουργός της Ελβετίας. Αλλά και τι σημαντικός που είναι ο λαός της, λαός που πριν 200 χρόνια απλά βόσκαγε.

Τελικά, τη χώρα την τρέχει ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση; Μα, η κυβέρνηση φυσικά. Ο πρωθυπουργός έχει την ίδια βαρύτητα με αυτήν που έχει ο διευθυντής μιας ορχήστρας. Ναι, είναι σημαντικός, αλλά ανακυκλούμενος και εύκολα αντικαταστάσιμος.

Γιατί, άραγε, εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να δούμε έτσι τα πράγματα, αλλά βλέπουμε μόνο τη βιτρίνα – τον πρωθυπουργό;

Γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα θεμέλια είναι αυτά που στηρίζουν την οικοδομή και όχι η πρόσοψη, όσο όμορφη κι αν είναι.

Ποιά είναι τα θεμέλια; Όχι δεν είμαι καθηγητής στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής. Είμαι ένας σκέτος σκεπτόμενος πολίτης. Μα, τα θεμέλια τα έθεσε ο πρώτης κυβερνήτης αυτού του κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Εκείνος, ο οποίος λατρεύτηκε από το λαό όσο κανείς άλλος Έλληνας πολιτικός, δολοφονήθηκε, γιατί ήταν υπερβολικά ενοχλητικός για τους αντιπάλους του.

Πού είναι ο Καποδίστριας του 21ου αιώνα; Πού είναι ο γνήσιος Έλληνας ηγέτης ο οποίος θα μας ξαναθυμίσει τα θεμέλια;

Στις Ευρωεκλογές συμμετείχαν 27 κόμματα. Τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών βρίσκονται εδώ.

Στις επικείμενες εκλογές θα συμμετάσχουν 28 κόμματα. Το σύνθημα «ψηφίστε Χ» όπου Χ = Τσίπρας, Τρεμόπουλος, Καρατζαφέρης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαρήγα κ.λπ. πρέπει να πεθάνει. Η λογική επιχειρηματολογία ότι αν δεν ψηφίσεις τον τάδε, δημιουργείται κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας, είναι κίβδηλη, εκφυλιστική, δόλια. Το πολίτευμά μας, εξ ορισμού, λέει: ψηφίστε ότι θέλετε - το σύστημα διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς για να τεθεί κυβέρνηση στο κράτος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Συμπολίτες, μή μασάτε σανό σε συσκευασία χαβιαριού. Να ξέρετε τί μασάτε και τί δε μασάτε. Εξετάστε και τους 28 - ναι, είναι κουραστικό, αλλά αξίζει τον κόπο. Προσπαθήστε να τους κοιτάξετε στα μάτια. Κυριολεκτώ. Προσπαθήστε να κοιτάξετε στα μάτια τους υποψήφιους βουλευτές κάθε κόμματος στο νομό σας. Τα μάτια δύσκολα ξεγελούν.

Εξετάστε τις αρχές, τα πιστεύματα, τους σκοπούς και, πάνω απ’ όλα, το ποιόν τους. Αποκολληθείτε από την προσωπική ή οικογενειακή σας κομματική παράδοση και ψηφίστε.

No comments:

Post a Comment