Thursday 11 March 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»


Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 το Συνέδριο για την Παιδεία, πού διοργανώθηκε από ιόν Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πευκακίων Αθηνών με τη χορηγία των Εκδόσεων«ΥΠΑΚΟΗ» στην αίθουσα «ΟΛΥΜΠΙΑ» της «ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ» με θέμα «Πειράματα στην Εκπαίδευση με απουσία της Παιδείας» εξέδωσε ομόφωνα το κατωτέρω Ψήφισμα:
 
«Παιδεία δεν είναι μόνο το Σχολείο, δεν περιορίζεται ούτε εξαντλείται στα σπουδαστήρια, αλλά άφορα σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αφού είναι, τελικά, η Παιδεία αυτή πού προσδιορίζει το είδος του ανθρώπου πού θέλουμε να αναδείξουμε.
Παιδεία είναι ή επιλογή του ήθους του ανθρώπου πού θέλουμε να αναδείξουμε με την όλη δομή του Κράτους, και το ήθος αυτό καθορίζεται από τα πιστεύματά μας, από την πίστη και τον Θεό πού ακολουθούμε ή από την αθεΐα που πρεσβεύουμε. Μετά την Παιδεία έρχεται η Εκπαίδευση.

Η σημερινή κρίση της Παιδείας οφείλεται στην κρίση επιλογής ανθρωπίνου προτύπου της και αυτή η κρίση συνεπάγεται και την κρίση όλων των αξιών πού συγκροτούν και τελειοποιούν την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Αδυνατούμε, λοιπόν, να διανοηθούμε ότι μπορεί οποιοδήποτε άλλο «μοντέλο» ανθρώπου, πρότυπο η ανθρώπινη ιδέα να συναγωνιστεί το Πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού ως μέτρο αναδείξεως και τελειοποιήσεως του ανθρώπου, γιατί, πέρα από όλους τούς κατασκευασμένους θεούς, Αυτός μόνος έδειξε στην πράξη την Θεότητά Του, με το να εξυψώσει τον άνθρωπο κάνovτάς τον «κατά χάριν Θεό».

Ανησυχούμε για την εξέλιξη του νεοέλληνα, γιατί μένει αναίσθητος, σαν να μη συμβαίνει τίποτε στην πατρίδα μας. Μένει αναίσθητος στην καθαίρεση της αρχαιοελληνικής μας παιδείας και στην εκδίωξη του Χριστού από την προσωπική και τη δημόσια ζωή του γιατί σαν ναρκωμένος πείθεται μέρα με την ημέρα ότι όλοι οι «πολιτισμένοι» έτσι ζουν. Η ανησυχία μας κορυφώνεται γιατί αυτή η αμοραλιστική ζωή της χωρίς Χριστό Ευρώπης αλλοιώνει με ταχείς ρυθμούς και τα φρονήματα των ιερέων και των αρχιερέων μας για να μη βλέπουν πουθενά κίνδυνο αλλά να τα βλέπουν όλα αθώα και προοδευτικά! Διαπιστώνουμε μα θλίψη ότι εδώ και 200 χρόνια μετά τον Καποδίστρια προσπαθούν οι κρατούντες, να χαθεί το Πρόσωπο του Χριστού από την πατρίδα μας, όπως χάθηκε προ αιώνων στη Δύση. Προσπαθούν όλοι, με τη σύμπραξη ή, έστω, την ανοχή και την απραξία των μεγαλοτίτλων της Εκκλησίας!

Διερωτώμεθα:
- Ποιός εξουσιοδότησε τους άρχοντες του τόπου μας να καταδιώξουν τόν Χριστό από τη ζωή της Πατρίδος μας;
- Ποιός τούς εξουσιοδότησε να αποφασίσουν αυτοί μόνοι τους σε τι είδους άνθρωπο θα διαμορφωθεί ό Έλληνας;
- Πού είναι οι Ποιμένες του λαού του Θεού να ειπούν τό ΟΧΙ(!) στην πολιτική εξουσία, πού απέκτησε το θράσος να εισβάλλει στην περιοχή του Θεού, στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής και να ορίζει αυτή τα πιστεύματά μας και τον τρόπο που θα εκφράζεται το ήθος μας;

Ο Ντοστογιέφσκυ απέδειξε στον Δυτικό κόσμο ότι οι «εκδοχές» για την πορεία της ανθρωπότητος είναι μόνο δύο. Γι’ αυτό γράφει στο υλικό του βιβλίου του «Δαιμονισμένοι» - όπως επισημαίνει ό Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέβτιτς - ότι «Για τους ανθρώπους η σωτηρία είναι ο Ευαγγελικός Θεάνθρωπος ή άλλως, θα έπρεπε να κάψουμε το Σύμπαν»!
Παρακαλούμε τούς κατέxovτες σημαντικές εκκλησιαστικές θέσεις, να σταθούν ως πνευματικοί Πατέρες και κυματοθραύστες των «επαφριζόντων τας εαυτών αισχύνας αγρίων κυμάτων», να θυμηθούν την συστατική Αλήθεια της 'Ορθοδοξίας, ότι η Πολιτική είναι κλάδος της Ποιμαντικής και όχι παράλληλη με την 'Εκκλησία εξουσία. Αυτή η Αλήθεια διατήρησε το Γένος μας ευσεβές και αμιγώς Ορθόδοξο για 1830 χρόνια, μέσα σε άγριους αλλοφύλους λαούς, σκληρούς πολέμους και 400 χρόνια σκλαβιάς!
Η εποπτεία και ο έλεγχος της Πολιτικής είναι χρέος της Εκκλησίας, αφού η Εκκλησία είναι το περιέχον και όχι το περιεχόμενο του Κράτους των Ορθοδόξων Ελλήνων.
Αυτός ο Θεάνθρωπος πρέπει να ξαναγίνει η Παιδεία του Γένους μας. Αλλιώς, να είμαστε βέβαιοι, ότι, όπως προέβλεψε ό Ντοστογιέφσκυ «θα καεί το Σύμπαν»!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι Εισηγηταί:
Αρχιμ. Σαράντης Σαράντος
Σαράντος Καργάκος, Καθηγηιής-Συγγραφέας
Πρωτοπρ. Βασίλειος Βολουδάκης
Μιχαήλ Ηλιάδης, Μαθηματικός
Λέων Μπράνγκ, δρ. Θεολογίας
και ενέκριναν διά βοής όλοι οι σύνεδροι.

Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες μου και τους συνέδρους που δεν μπόρεσα να μεταφέρω το κείμενο στην ορθογραφία με την οποία συντάχθηκε. Ο λόγος είναι ότι ο υπολογιστής μου δεν υποστηρίζει πνεύματα και περισπωμένες.

No comments:

Post a Comment